Ce este religia?

        ”Religia reprezintă o altă modalitate de cunoaștere a lumii prin implementarea unor noi credințe și adevăruri.”

          În opinia mea, religia reprezintă într-adevăr o formă de cunoaștere a lumii, de multe ori ajungând să manipuleze societatea prin încercarea de a preta indivizii după un model considerat ideal.

           Rolul existenței religiei în lume este acela de a consola și de a alina suferința celor aflați în necaz. Întru acest scop, preoții au venit cu pilde, cu ”Cele nouă fericiri” și noi modele de urmat. Acestea au fost însă o distragere de la realitate, pentru că biserica a deținut puterea de mii de  ani (și încă o mai face). A reușit să se folosească de dorința oamenilor de a se ”agăța de cea mai mică fărâmă de speranță”, în scopul acaparării puterii. Prin impunerea unor noi reguli s-a încurajat lipsa rațiunii(prin impunerea supunerii unor legi orbești, fără a judeca), vinderea libertății umane, lipsa luptei pentru propriile păreri și credințe, prostimea cu alte cuvinte. De ce toate acestea? Pentru că societatea era dezorganizată și devenea din ce în ce mai puternică puterea  poporului. De ce să se chinuie să înțeleagă, ca mai apoi să calmeze spiritele, când puteau(și au făcut-o) alege calea ușoară, anume: manipularea slăbiciunii umane(emoția, sentimentul) și a dorinței de a ști și a crede că ceea ce face un individ este sau va fi de folos cuiva?

             religii[1]Poporul trăiește într-un univers total diferit de cel numit realitate. Și până la urmă, ce este realitatea? Un vechi joc al minții. Dacă fiecare om trăiește în propriul său univers, atunci realitatea s-ar putea defini ca intersecția acestor universuri. Fiecare religie își înglobează acoliții și îi păstrează într-o sferă ferită de adevăr. Prin urmare, fiecare grup de religioși trăiește după alte reguli, determinând apariția autismului social. Acest concept a fost păstrat până în ziua de astăzi, fiind cultivat nu numai sub forma religiei. Chiar și susținătorii ateismului ajung să acționeze la fel ca și oamenii bisericii: prin manipulare, inventarea unor noi adevăruri, slăbiciunea celuilalt și impunerea agresivă a unui punct de vedere. Deci, ateismul reprezintă o religie în sine. Cu toate acestea, religia este o formă de cunoaștere a lumii care are scopul de a ajuta societatea, de a o consola.

Bianca Lădaru

Advertisements

One thought on “Ce este religia?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s