Conceptul de asertivitate este importat de la americani si inseamna sa spui NU, fara sa te simti vinovat

 •  

   Aceasta fraza introductiva, la fel ca tot restul articolului, este dedicata tuturor celor asertivi pe care ii cunosc si care se vor regasi cu siguranta in tot ceea ce voi scrie mai jos.
   Dragii mei, daca realizati ca nu aveti curaj sa-l refuzati, fara sa va simtiti vinovati, pe un coleg care abuzeaza de bunavointa voastra, sau daca realizati ca nu faceti fata “sefului “agresiv al clasei,  a sosit timpul sa invatati sa comunicati in mod asertiv .
 • Comunicarea asertiva inseamna sa spuneti ferm ceea ce aveti de spus, sincer, direct, pastrandu-va demnitatea si drepturile, fara sa jigniti pe cel caruia va adresati, neatacandu-i persoana, ci referindu-va strict la comportamentul din acel moment. Comunicare inseamna mai mult decat sa transmiti un mesaj, inseamna transmitere, receptie si feedback.

 • De ce sa va fie rusine sa spuneti NU?!. Aveti acest drept. Sau, considerati ca daca acceptati sunteti cineva sau intrati in gratiile agresorului? Va inselati pentru ca lui nu-i pasa de voi, el vrea doar atentie si a invatat sa o obtina manipulandu-va, injosindu-va, amenintandu-va.

   Cunosc o astfel de persoana, o cunosc chiar foarte bine si este o fata,shutterstock_132264158[1] care prin comportament si amenunintari a plecat multe capete.
 • Intelegeti, nu sunteti marionete si nu trebuie sa-i faceti pe plac unui astfel de om, care fara atentie , este un nimeni. Cum sa va fie teama de “spatele” ei apocaliptic, oferit de un sportiv cu centura neagra si de sleahta lui? Federatia Romana de Karate nu produce huligani, batausi, violatori. Sportivii ar trebui sa aiba sange in vene, nu gargauni in cap.

 • Nu credeti in sistemul lor manipulator si incercati sa raspundeti atacurilor adresandu-va organelor care pot sa va ajute: Ministerul de Interne, Federatia de care apartine sportivul respectiv, Guvernul, Justitia, Presedentia, un ONG- cineva se va sesiza. Mass media este un alt mijloc de a te face auzit atunci cand lucrurile escaladeaza.

 • Fiind o persoana obisnuita cu supunerea celorlalti in fata ei, nu va accepta refuzul vostru si va recurge la tertipuri mai urate de intimidare. Nu va lasati. Atentia pe care o cere, i-o poate da unul dintre organele/institutiile pe care le-am amintit mai sus. Un sportiv de performanta, un karatist cu centura neagra, va avea cariera periclitata daca Federatia ar afla de intentiile ne fair play ale sportivului.

 • Oamenii cu “spirit de lider” vor atentie si sunt constienti ca fara ea sunt niste Neica Nimeni. Ia incercati sa-i priviti de parca nu ar exista in amintirea voastra acele incercari repetate de intimidare si amenintare. Ce mai ramane din ei?

   Invatati sa spuneti NU si nu va mai lasati coplesiti de teama sau rusine. Societatea trebuie sa se trezeasca si sa nu mai dea voie nulitatilor sa se afirme.
Advertisements

One thought on “Conceptul de asertivitate este importat de la americani si inseamna sa spui NU, fara sa te simti vinovat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s