Pentru azi am ales sa vorbesc despre profesori…(un articol mai vechi)

… buni sau rai, ii punem putin sub lupa.

Ideea mi-a venit dupa ce am citit pe net, zilele trecute, ceva foarte frumos despre profesori. Ideile si gandurile acelei persoane erau de fapt multumiri adresate in mod special unui anumit gen de profesori – profesorii ideali. Cu siguranta ca fiecare dintre voi are, in scoala unde invata, profesori pe care ii respecta si-i iubeste si profesori carora mai degraba, le-ar da, daca s-ar putea, cate o bila neagra, drept rasplata pentru modul in care isi predau materia. Am dreptate? Parerea mea este ca materiile nu sunt greoaie sau neinteresante. Ele sunt de fapt frumoase si captivante atunci cand cel din fata clasei iti vorbeste calm si detasat despre acea materie. Este foarte important ca profesorul sa-mi inspire incredere, siguranta si dorinta de cunoastere, de aprofundare a ceea ce imi dezvaluie si nu poate face asta terorizandu-ma, tipand la mine, inhibandu-ma. Nu stiu de ce unii dascali nu inteleg ca se poate intampla sa nu imi placa materia pe care mi-o preda, ca nu pot fi ”as” sau pasionata de toate cele 13 discipline din catalog (la clasa a XI-a). Cum isi imagineaza oare, ca pot invata la 6 materii diferite intr-o zi? Sau cum pot sa creada ca dupa doua ore de mate/info consecutiv, ma mai pot concentra 100% la inca una? Cum pot sa creada ca amenintandu-ma cu corigenta, voi invata cu drag? Lucrurile nu stau asa! Voi fi stresata si ceea ce va rezulta, cu siguranta, pentru mine, va fi ostilitate fata de acea disciplina! Un profesor bun este acela care reuseste sa transmita din cunostintele lui elevilor, cu calm si cu mult tact, imbinand informatiile de baza cu anumite aspecte colaterale care pot face mai atractiva fiecare disciplina de invatamant.

Un profesor bun nu este acela care spune “Eu merit 10, nu tu, pentru ca eu sunt profesor!”. L-as intreba pe acest gen de profesor de ce sta in fata clasei daca pune semnul egal intre noi si el?! Un profesor bun este acela care nu se enerveaza, care raspunde la intrebarile puse din banca si nu spune “Trecem mai departe!”, ca si cum cel care a intrebat nu inseamna nimic.  Si, mai ales, un profesor bun este CORECT! Cum sa fii pasiv atunci cand esti defavorizat? Cum sa-ti inabusi frustrarea atunci cand esti nedreptatit? O, domnilor profesori, cate au unii dintre noi sa va spuna si nu au curaj…

Sunt ore care trec parca mult prea repede, dar sunt ore care se transforma in chin, unde frica de nota 2 te copleseste si te macina pentru 50 de minute interminabile. Sunt ore la care glumele si experientele de viata se impletesc frumos cu noile cunostinte si, atunci cand clopotelul suna, profesorul iese din clasa in aplauzele copiilor, la fel cum sunt ore la care nota 2 se da cu usurinta in ultimul minut si degeaba glasul gatuit de lacrimi implora iertare, exigenta este maxima!

Suntem adolescent, vulcanici, temperamentali sau docili, sensibili sau obraznici, gresim si suntem pedepsiti (ce numere de telefon se ascund in rubricile catalogului, numai noi stim ?) dar,meritam uneori mai multa indulgenta. Vrem sa invatam de placere, nu de frica! O clasa nu este o entitate compacta! O clasa este formata din 25 de elevi, 25 de caractere diferite. Dati-ne sansa sa aratam ce si cat putem fiecare in parte si nu ne mai departajati in functie de media pe clase!

Salut cu respect profesorii si urez bafta tuturor celor de a XI-a si a XII-a la simularile din saptamana ce vine.

profesori_74732700 Bianca Ladaru

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s