As asemana iubirea cu o muchie de cutit, pe care cel ce iubeste este inevitabil un echilibrist

Spune un proverb aber ca singuratatea este taina ochilor ce s-au pierdut in timp. Proverbul acesta se vrea morala unei legende, o legenda frumoasa despre care am sa vorbesc altadata,poate.
Cum si cine sunt?Aparent o persoana dificila. Oricine poate sa para dificil atunci cand il judeci prin sine.Fiecare om are realitatile sale psihice, taina sa pe care nici el nu o cunoaste. Desi sunt o persoana sociabila, sunt momente in care prefer solitudinea. Ma adaptez usor oriunde si asta din cauza unei nebune curiozitati…
Traim intr-un secol ironic,nu? El are obiceiul sa leneveasca, iar apoi sa te intrebe ce ai patit.Impartiti intre social si material, oamenii se sufoca treptat,asa ar parea sa fie la o privire superficiala. Ei pot spera atunci cand nimic nu se mai poate spera.Am motiv sa fiu optimista: este lumea in care poti sa inlocuiesti lacrima cu un zambet.
Un posibil subiect pentru acum ar putea fi acea iubire sincera, pura si fara prejudecati. Sa-I spunem doar IUBIRE.
In linii generale, omul contemporan vede, ori crede ca vede iubirea, dintr-un unghi tare ciudat.Isi spune:”bine, iubire, dar ce este la urma urmei iubirea?” si incepe sa gandeasca:”Iubirea,lucru destul de caraghios!”. In legatura cu aceasta, Blaga spunea ceva frumos :”copiii scot putin din apa de teama sa nu se inece”. N –am apelat in mod gratuit la acest aforism: asa cum pestele este incompatibil cu habitatul propriu copilului, iubirea dispare atunci cand o gandesti. Rezultatul? Omul modern ajunge la o diversitate de concluzii/falsitati, pe care le proclama ca “adevaruri relative”.Astfel poate grai:” Iubirea nu exista. Iubirea este un instrument(in societate, fiecare individ este privit ca un potential inamic: iubind un om ii esti instrument; in cazul in care te iubeste, iti poti fi un instrument) etc. La nivelul acesta, iubirea nu este scop, ci mijloc. In teorie totul este posibil.Bine cel putin ca omul modern este un tip practic si selectioneaza doar idei cu o finalitate practic pozitivista.
Ciudat cum societatea este putin dispusa sa vada ceea ce este de vazut si, pentru a se apara, prefera sa lipeasca o eticheta pe fruntea fiecarui om, trambitand in tot locul ca este o valoare relativa. Are pretentia ca judecatile sale sunt definitive, absolute, de aceea este vulnerabila.
Spun acestea pentru ca ce poate fi altceva decat comoditate acea ciudata impartire a iubirii in : iubire carnala(eros) si iubire platonica? EROSUL nu este altceva decat o exacerbare a ego-ului, avand drept baza verbul “a fi”, verb propriu iubirii. PLATONIC ,adica asa cum te invata sa iubesti Platon in Banchetul:” nu poti iubi decat o sculptura, o statueta, un idol de lut. Este foarte usor sa iubesti platonic, caci lucrul acesta are afectul unui boomerang. Nu iubesti ceva viu, ci o inventie. Inventia beneficiaza de iubirea ta atata vreme cat iti convine aceasta. Practic iubesti o oglinda in care imaginea ti se reflecta..Iata ca pana acum am daramat fara sa construiesc nimic. Sa fie iubirea ceva relativ, iar indaratnicii care cred in ea sa fie niste scrantiti stranepoti ai lui Don Quijote?Asa ar fi daca am crede in cele proclamate de societate, prin a sa experienta de viata.
Cand iubesti, nu te mai situezi in sfera lui “ a avea”, ci a lui “a fi”.Iubind, oferi fara sa ceri ceva in schimb. Trebuie sa intinzi mana doar celui de langa tine, iar de nu o va prinde, nu te poti considera defel ofensat.Numai iubind poti deprinde repede arta de a ierta, de a rabda. As asemana iubirea cu o muchie de cutit, pe care cel ce iubeste este inevitabil un echilibrist.Iubirea este sensibilitatea insasi, cea mai mica greseala o poate alunga. Inamicul ei este ego-ul.Cand intr-o relatie apare “epidemia” geloziei, iubirea este compromisa; perechea va putea ramane multa vreme iluzionandu-se ca-n ea se afla iubire.O astfel de iubire nu pare comoda chiar deloc si nici nu poate fi.Este proprie sufletului copil la care maturul trebuie sa se osteneasca sa ajunga.Nu este comoda, dar este singura posibilitate de iubire.
Un matur mi-ar putea reprosa ca cele ce spun acum sunt idealisme ieftine, utopii.Am sa raspund acestui matur ca dezavantajul fiecarei filozofii este ca poate fi aplicata in practica., ca fara sa-ti propui un lucru , nu ai cum sa-l faci niciodata. Cand iti propui ceva, indiferent ce ar parea celorlalti ca faci, iti urmezi telul folosindu-ti pentru asta intreaga energie….
Ciudate grijile acestei lumi ). In legatura cu grija, Goethe spunea undeva :”Grija plimbandu-se pe Pamant, a gasit niste lut, pe care l-a modelat dandu-I forma unui trup de om. A rugat apoi pe Jupiter sa sufle suflare de viata peste el. Odata creata noua fiinta, Grija si Jupiter s-au certat intre ei pentru a-I da fiecare numele sau. Astfel au ajuns in fata judecatorului Saturn, care le-a spus cam asa….<Tie,Jupiter, pentru ca ai dat suflet acestei fiinte, la moartea ei , iti va reveni sufletul. Tu, Grija, pentru ca ai modelat-o, o vei avea in stapanire toata viata ei. Numele fiintei va fi om(homo), caci din pamant (humus)este facuta>”.

                                                                                                                  fundal Bianca Ladaru
Advertisements

3 thoughts on “As asemana iubirea cu o muchie de cutit, pe care cel ce iubeste este inevitabil un echilibrist

  1. Iubirea este…IUBIRE. Nu există mai multe feluri de iubire, nici adevărată, nici mincinoasă, nici interestă…Ea este sau nu este. Cine o descoperă, adică cine s-a pregătit s-o prinească, această descoperire va fi cea mai importantă descoperire din viața . Însă imensa majoritate VORBEȘTE despre iubire, dar habar n-are despre ea. Asta …deoarece iubirea nu poate conviețui cu ego-ul.

    Liked by 1 person

      1. Vârsta n-are absolut nici o relevanță. IIsus spune ca să fim precum pruncii. Nu inocenți și ignoranți…ci inocenți și iubitori. IUBIREA este o energie aflata la îndesufletul TUTUROR. Cu un singur amendamant : iubirea nu poate coexista cu ego-ul. Aici se rupe filmul pentru cei mai mulți.

        Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s